PAÜ SANAT TARİHÇİLERİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PAÜ SANAT TARİHÇİLERİ

SANAT TARİHÇİLERİN BİLGİ PAYLAŞIM FORMU...
 
AnasayfagirişLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En son konular
» SEMPOZYUMDAN TOPLU POZ (çekim : Erkankaya)
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Icon_minitimeÇarş. Kas. 11, 2009 4:34 pm tarafından Ekaya

» Güzel bir site
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Icon_minitimeSalı Eyl. 22, 2009 3:54 pm tarafından Ekaya

» PAÜ VE SANAT TARİHİ
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Icon_minitimeC.tesi Eyl. 05, 2009 9:45 pm tarafından sulem

» Gül: İstanbul'un üstü gibi altı da zengin
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Icon_minitimeC.tesi Eyl. 05, 2009 9:23 pm tarafından sulem

» İSTANBUL METRO KAZISINDA ÇIKAN TARİHİ ESERLER
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Icon_minitimeC.tesi Eyl. 05, 2009 9:20 pm tarafından sulem

» Darlık mı????
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Icon_minitimeCuma Eyl. 04, 2009 11:04 pm tarafından Ekaya

» KUDEB Nedir, Nasıl Çalışır?
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Icon_minitimeCuma Eyl. 04, 2009 10:48 pm tarafından Ekaya

» ÇOK PASİF KALIYORUZ...
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Icon_minitimeCuma Eyl. 04, 2009 10:43 pm tarafından Ekaya

» Gaziantep`te tarihi yapılar, KUDEB`in eliyle gün yüzüne çıkıyor
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Icon_minitimeCuma Eyl. 04, 2009 10:25 pm tarafından sulem

En iyi yollayıcılar
Ekaya
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_lcapANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Voting_barANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_rcap 
dilgüşa
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_lcapANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Voting_barANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_rcap 
sulem
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_lcapANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Voting_barANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_rcap 
su'dan
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_lcapANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Voting_barANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_rcap 
skabur
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_lcapANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Voting_barANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_rcap 
YÖNETİCİ
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_lcapANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Voting_barANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Vote_rcap 
Kimler hatta?
Toplam 2 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 2 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 91 kişi Salı Ağus. 01, 2017 6:50 pm tarihinde online oldu.
Nisan 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
TakvimTakvim
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Istatistikler
Toplam 48 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: nuray

Kullanıcılarımız toplam 77 mesaj attılar bunda 58 konu

 

 ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Ekaya
BİERE
BİERE
Ekaya


Mesaj Sayısı : 26
Alan Tecrübe Puanı : 53
Reputation : 0
Kayıt tarihi : 19/02/09

ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Empty
MesajKonu: ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI   ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI Icon_minitimeCuma Eyl. 04, 2009 12:10 am

YUNAN SANATI

Mimari
Yunan mimarisinin ortaya koyduğu en önemli yapı tipi tapınaklardır. Tapınaklar tanrının evidir. Dor Nizamı(Anadolu’da, Dor Nizamında yapılan tapınaklara bir örnek Assos’taki Athena tapınağıdır) , İyon Nizamı(Efes Artemis tapınağı), Korint Nizamı(Silifke civarında Uzunburç’ta bulunan Zeus Tapınağı) olarak bölümler halinde incelenir.

Heykeltraşlık:
1.Arkaik Dönem (7.yy) : Mısır ve Mezopotamya sanatının etkileri görülür. Frontal duruş devam etmektedir. Eller yumruk halinde aşağıya sarkıtılmıştır. Adaleler kabarık bir haldedir. Vücut tamamen çıplaktır. (örn. Delfi’de bulunan atlet heykeli)
2.Klasik Dönem (5. ve 4. yy): Vücut ağırlığının iki ayağa eşit olarak dağıtılması yerine ağırlık bir bacağa bindirilmiş ve böylece bünye düz bir hat yerine eğri bir hat çizerek daha gerçekçi bir görünüm kazanmıştır.(örn. Miron’un disk atan heykeli)
3.Hellenistik Dönem (M.Ö. 330-30) : Heykellerdeki tanrısal ifade ortadan kalkmştır. İnsan duyguları ve karakteri ana konu olmuştur. İdeal insan yerini sıradan insanlara bırakmıştır.(örn. Laakoon ve oğulları heykeli)

ROMA SANATI
Bu dönemde Tapınaklar,Forum,Bazilika gibi mimari kuruluşlar vardır. Amfitiyatrolar, hamamlar, stadyum, hipodromlar sosyal hayatı canlandırmıştır.
Romalılar Etrüsk yapı tekniği ve kireç harcı kullanarak kemer ve kubbe tekniklerini geliştirmiş ve bunlarla geniş mekanlı binaların üstünü kolaylıkla örtmüşlerdir. Roma’da M.S. 80’de yapılan Colloseum, Pantheon Tapınağı, Pompei’deki evler bu dönemin başlıca yapıtlarıdır. Heykellerinde ve kabartmalarında dini konular ağırlıktadır.

ERKEN HRİSTİYAN VE BİZANS SANATI
Bizans Sanatı , Roma İmparatorluğu’ndaki siyasal değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Büyük ölçüde Roma Sanatı ile ilişkili bir sanat olmuştur. Hristiyanlığın yasak olduğu yıllarda dini ibadetlerini gerçekleştirmek için katakomplar yapmışlardır. Burada sembolik bir sanat vardır. Erken Hristiyan Sanatının gelişmesinde en önemli bölge Kapadokya bölgesidir. Bu alandaki kaya mezarlarında birçok resime rastlanır. Bizans Sanatı’nın dönemleri:
1.Erken Bizans Dönemi : 5. yy sonundan 726 yılına kadar devam eder. Bu dönemde Hellenistik ve Roma sanatı özellikleri Bizans sanatı üzerinde etkili olmuştur.
2.İkonoklaşma Dönemi : (726-842) Bu dönemde tasvir yasağı vardır.
3.Orta Bizans Sanatı : (842-1204) Bizans sanatının kendine özgü karakterini bulduğu dönemdir. İslam uygarlığı ile beraber, ilkçağın bilgi ve doğunun sanat zevkinin egemen kıldıkları bir dönemdir.
4.Son Dönem : 1261’den 1453’e kadarki son eserlerin verildiği dönemdir.

ORTAÇAĞ AVRUPA SANATI

ROMAN SANATI (900-1200)
Roman Sanatı’nın doğuşunu hazırlayan etken , kiliseyle devletin bir sanat yarışına girmeleri olmuştur. Tamamen dinin etkisindedir ve dini mimari görülür. Eski dönem bazilika planı esas alınmıştır. Fransa’da Saint Etienne Kilisesi, Almanya’da Spayer Katedrali, İtalya’da Modena Katedrali, Pisa Katedrali bu sanatın önemli örneklerindendir. Roman sanatında heykel mimariyle birlikte verilmiştir. Skolastik düşünce devam eder.

GOTİK SANATI (12. yy)
Yapılan eserlerin hepsinde bir bütünlük vardır. Çizgisel, sivri kemerli ve köşeli biçim anlayışı taş, ahşap ve mermer dakorasyonda da ele alınır. Gotik mimaride duvarlar önemini yitirmiş ve duvarlarda açılan kemerler ve vitraylarla kilisenin içi dış dünyaya açılmıştır. Fransa’da Notre Dame Katedrali, İngiltere’de Canterbury Katedrali, Almanyada Elizabeth Katedrali, İspanya’da Burgos Katedrali ve İtalya’da San Francesca Bazilikası Gotik Sanatın değerli örneklerinden bazılarıdır.

RÖNESANS SANATI (15. yy)
Avrupa’da Antik Yunan ve Roma medeniyetine ait unsurların ön plana alınarak sanat, edebiyat ve bilimde 15 ve 16.yy ilk yarısında gerçekleştirilen büyük gelişme Rönesanstır. Kelime anlamı ‘yeniden doğuş’tur. İtalya’da görülmeye başlanmış ve buradan Avrupa’nın birçok ülkesine yayılmıştır.
Ortaçağın skolastik düşünce sisteminin katılığı özellikle sanatçılarda büyük tepki yaratır. Kilisenin, din adamlarının, insanların inançları nedeniyle baskı yapmadıkları bir dünya özlemi başlar. Rönesansla birlikte artık dinin sanat üzerindeki etkisi azalır ve sanatçılar artık eserlere imzalarını atmaya, din dışında yapıtlar vermeye, tabiata ait motifler yapmaya başlarlar.
Rönesans resim sanatı : Rönesansın resim sanatına kazandırdığı en önemli katkı zenginleşen konulardır. Dini tasvirlerin yanında tabiata ait motifler tüm canlılığıyla tuvallere taşınmıştır. Çeşitlenen konular yanında, resim sanatçıları iç dünyalarını, kendi düşlerini özgürce işleme serbestisini Rönesans ile kazanmışlardır. Bu dönemin önemli ressamları olarak Giotto, Leonardo da Vinci, Tiziano, Raphael, Brueghel, Albrecht Dürer, Michelangelo ve Ghiberti sayılabilir.

MANİYERİZM (16.yy)
Toplumsal gerilimler ve sorunlar sanatçıları büyük ölçüde etkilemeye başlar. Bu etki , onların klasik çağın ve rönesansın özelliklerinden giderek uzaklaşmalarına neden olur. Michelangelo’nun sanatının büyük etkisi altında doğan bu yeni tarza ‘Maniera di Michelangelo’ ya da kısaca ‘Maniyerizm’ adı verilir.
Sanatçılar seyredenleri sonsuza çekercesine mekan derinliği kullanmışlardır. Bu derinlik nedeniyle seyredenler figürleri havada duruyormuş zannına kapılırlar. Bu özellikle resime ince ve zarif bir görünüm kazandırır. Rönesansta insan vücuduna verilen önem maniyerizmde önemini yitirir. El Greco bu akımın öncülerindendir.

BAROK SANATI(17.ve18.yy)
Bu üslubun oluşmasında ,İtalyan kilisesinin reforumları ve Otuz Yıl Savaşları karşısında kendini yenileme çabaları temel etkendir.Barok Sanatı Roma’da gelişmiş oradan bütün Avrupa’ya yayılmıştır.Barok resminde sanatında ;insanlarda dini heyecan uyandırmayı amaçlayan çarmıha gerilme, din yolunda öldürülme, göğe yükselme gibi konuların yanısıra mitolojik konularda bulunur.Rönesanstaki denge kavramının ve uyumlu ölçülerin aksine büyük bir hareketlilik göze çarpar. Bu sanat tarzı dinin ve kilisenin egemen sınıf olarak gücünün artmasına yardım eder. Öncüleri Rubens, Rembrand, Bernini’dir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
ANADOLU'DA YUNAN - ROMA VE BİZANS SANATI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
PAÜ SANAT TARİHÇİLERİ :: BÖLÜM DERSLERİMİZ :: BİZANS SANATI-
Buraya geçin: